EASA klasse 2 keuring: meer informatie

Bloedonderzoek

Met behulp van een vingerprik wordt het Hemoglobine (Hb) gehalte in uw bloed bepaald. Het cholesterol wordt bepaald indien er sprake is van 2 of meer risicofactoren. Het onderzoek vindt plaats in ons eigen laboratorium, de resultaten zijn direct bekend.

Urineonderzoek

De urine die u ter plekke produceert wordt onderzocht op glucose, bloed en eiwitten. Dit doen we bij de initiële keuring, maar ook bij alle vervolgkeuringen.

Visusonderzoek

Om veilig te kunnen vliegen moet uw gezichtsvermogen goed zijn. Bovendien krijgt u als vlieger te maken met zaken die uw gezichtsvermogen en interpretatie beïnvloeden, zoals verminderde zuurstofspanning, vermoeidheid en eventueel nachtvluchten. We testen uw gezichtsvermogen op verschillende afstanden. Draagt u een bril of contactlenzen? Dan testen we eerst zonder en daarna met uw bril of lenzen. Om goedgekeurd te worden moet uw gezichtsscherpte op afstand 0,5 (6/12) of beter zijn (elk oog). De gezichtsscherpte van beide ogen moet 0,7 (6/9) of beter zijn. U mag niet kleurenblind zijn als u wilt nachtvliegen.

Lichamelijk onderzoek door de keuringsarts (AME)

Naast de bewegelijkheid, de coördinatie, het evenwicht en de balans van uw lichaam, worden ook uw ogen, oren, hart, longen en buik onderzocht op mogelijke gebreken. Ook aan de hand van de informatie op uw application form besteedt de arts aandacht aan bepaalde lichaamsgebieden.

Aanvullend onderzoek

Indien vereist is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als u medische afwijkingen heeft of een bepaalde leeftijd heeft bereikt.
• ECG
• Spirometrie
• Audiometrie
• Tonometrie
Wanneer er nog andere onderzoeken noodzakelijk zijn, gebeuren deze door medisch specialisten buiten ons centrum. Hierbij zorgen wij dat u doorverwezen wordt.

ECG (Electrocardiogram)

Het ECG geeft ons informatie over de werking van uw hartspier. We gebruiken een 12-kanaals digitaal systeem, waarbij de resultaten worden opgeslagen in uw medisch dossier. Wij nemen het ECG in rust bij u af. Hiervoor plaatsen we 4 elektroden op uw polsen en enkels en 6 elektroden op uw borstkas, rondom uw hart. We nemen het elektrocardiogram af bij de initiële keuring en vervolgens op de leeftijd van 40 jaar. Vanaf 50 jaar wordt het ECG elke 2 jaar afgenomen.

Spirometrie (Longfunctie onderzoek)

Bij spirometrie beoordelen we de functie van uw longen. Hiervoor krijgt u een mondstuk waarin u een aantal keer maximaal in- en uitademt. In principe doen we dit onderzoek alleen bij de initiële keuring en wanneer er klinische indicaties zijn.

Audiometrie (Gehoortest)

Als u wilt instrumentvliegen, wordt een audiometrisch onderzoek met zuivere tonen verricht. U krijgt geluiden met verschillende frequenties en intensiteiten door een hoofdtelefoon te horen. U mag geen gehoorverlies hebben van meer dan 35 dB bij een van de frequenties 500, 100 of 2000 Hz of meer dan 50 dB bij 3000 Hz in elk oor. Bij vliegmedische onderzoeken voor verlenging en hernieuwde afgifte, wordt deze test tot de leeftijd van 40 iedere 5 jaar en daarna iedere 2 jaar gedaan. Voor de gehoortest neemt u plaats in een erkende geluidsdichte cabine.

Tonometrie (Oogboldrukmeting)

We meten de druk in uw oogbol met ‘pufjes’ lucht. Als de druk te hoog is, kan dit leiden tot schade aan het netvlies, bijvoorbeeld glaucoom. Tonometrie wordt gedaan bij uw initiële keuring en op indicatie.

Direct een afspraak maken voor uw medische keuring klasse 2?

Heeft u haast? Bel ons voor de beschikbaarheid!

Overzicht van al onze scherpe prijzen nodig?

Start typing and press Enter to search